Najbizarnejšia volebná kampaň: V Česku kandidujú mimozemšťania aj kocúr! DO televíznej debaty prišli v kostýme

21.05.2024 11:45 PRAHA – Do tohtoročných volieb do Európskeho parlamentu v Českej republike sa prihlásili dve strany s bizarnými názvami. Jedna znie „Ano, lepší EU s mimozemšťany“, tá druhá sa nazýva „Mourek". Obe však tvrdia, že hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o satiru, s kandidatúrou to myslia vážne a definovali aj svoje ciele pre prípad, že budú zvolení.

Termín iránskych predčasných volieb bol stanovený! Obyvatelia ako prví môžu vzdať hold Raísímu

21.05.2024 11:45 TEHERÁN - Predčasné prezidentské voľby v Iráne sa uskutočnia v piatok 28. júna. Registrácia záujemcov o kandidatúru začne 30. mája, rozhodli lídri moci v Teheráne. Informovala o tom dnes iránska štátna agentúra IRNA. Obyvatelia mesta Tabríz môžu dnes ako prví vzdať hold prezidentovi Ebrahímu Raísímu, ktorý zomrel pri nehode vrtuľníka, píše AFP.

Totálny šok! Pri Neapole bolo najsilnejšie zemetrasenie za posledných 40 rokov

21.05.2024 11:45 NEAPOL - Okolím juhotalianskeho mesta Neapol v pondelok večer otriaslo zemetrasenie, podľa agentúry AFP najsilnejšie za posledných 40 rokov. Najmohutnejší z otrasov okolo 20:10 mal silu 4,4 stupňa, uviedol Národný ústav geofyziky a vulkanológie . Počas noci možno podľa ústavu očakávať ďalšie otrasy.

Sudca pohrozil, že svedka v pojednávaní s Trumpom vyhodí zo súdnej siete: Aký má dôvod?

21.05.2024 11:45 NEW YORK - Sudca Juan Merchan v procese s americkým exprezidentom Donaldom Trumpom svedkovi obhajoby Robertovi Costellovi pohrozil, že ho vykáže zo súdnej siene z dôvodu jeho správania na lavici svedkov. Informuje agentúra AP.

Pri výbuchu granátu počas výcviku juhokórejskej armády zomrel jeden vojak

21.05.2024 11:45 SOUL - Jeden človek prišiel o život a ďalší utrpel v utorok zranenia pri výbuchu granátu počas výcviku juhokórejskej armády. Informuje správa agentúry AFP.

Fínsko žiada celoeurópske riešenia: Chce zastaviť tok migrantov z Ruska bez platných dokladov

21.05.2024 11:45 HELSINKI - Fínsky premiér Petteri Orpo žiada Európsku úniu, aby našla spoločné opatrenia, ktoré by zabránili tzv. inštrumentalizovanej migrácii - vlnám migrantov prichádzajúcich z Ruska bez platných cestovných dokladov.

Cez plávajúce mólo sa do Pásma Gazy dostalo 569 ton pomoci: Operácia však pokračuje

21.05.2024 11:45 JERUZALEM - Cez dočasné mólo bolo doteraz do Pásma Gazy dodaných viac než 569 ton humanitárnej pomoci pre palestínskych civilistov. Na sociálnej sieti X to v utorok podľa agentúry DPA oznámilo ústredné velenie americkej armády .

Indiu trápi vlna horúčav: Predčasne ukončili školský rok

21.05.2024 11:45 NAÍ DILLÍ - Úrady v indickom hlavnom meste Naí Dillí nariadili predčasné zatvorenie škôl na letné prázdniny po tom, čo teploty dosiahli 47,4 stupňa Celzia a oblasť zachvátila vlna horúčav, informovala v utorok agentúra AFP.

Ministerstvo zahraničných vecí upozorňuje na demonštrácie v hlavnom meste Gruzínska

21.05.2024 11:45 BRATISLAVA - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR upozorňuje na demonštrácie v gruzínskom Tbilisi. Odporúča preto venovať zvýšenú pozornosť zásadám osobnej bezpečnosti, zvážiť nevyhnutnosť prítomnosti v niektorých oblastiach vo večerných a nočných hodinách a vyhýbať sa zhromaždeniam a demonštráciám. Rezort o tom informoval na webe.

Veľká novinka! Česi budú môcť dostávať mzdu v eurách: Avšak iba niektorí

21.05.2024 11:45 PRAHA - Časť českých zamestnancov bude môcť od budúceho roka dostávať výplatu v eurách či inej mene. V súčasnosti môžu v cudzej mene poberať mzdu Česi iba v prípade, že pracujú v zahraničí. Po novom však túto možnosť podľa chystanej novely zákonníka práce získajú aj ľudia v Česku, ktorí majú napríklad v zahraničí rodinu, pracujú ako pendleri, sú cudzinci alebo majú iné preukázateľné väzby na cudzí štát. Informoval o tom server novinky.cz.

Prvej dáme Asme Asadovej diagnostikovali vážnu chorobu

21.05.2024 11:45 DUBAJ - Asme Asadovej, manželke sýrskeho prezidenta Bašára Asada, diagnostikovali leukémiu, uviedol v utorok tamojší prezidentský úrad. Informuje agentúra Reuters a AFP.

Kriminalisti navrhli obžalovať 14 osôb: Má ísť o prevedenie najmenej 2-tisíc migrantov

21.05.2024 11:45 PRAHA - Českí kriminalisti navrhli obžalovať 14 osôb za prevedenie najmenej 2000 nelegálnych migrantov prevažne z Turecka do ČR alebo cez ČR do ďalších krajín EÚ. Gang tým podľa polície získal najmenej dva milióny eur. V utorok to uviedol hovorca Národnej centrály proti organizovanému zločinu služby kriminálnej polície a vyšetrovania Jaroslav Ibehej, informuje spravodajkyňa v Prahe.

Zakladateľa trhoviska s drogami na dark webe vzali v USA do väzby

21.05.2024 11:45 WASHINGTON - Súd v USA nariadil vziať do väzby 23-ročného muža z Taiwanu, podozrivého z prevádzkovania nelegálneho trhoviska s drogami na dark webe. Takto údajne predal drogy za viac ako 100 miliónov dolárov, informovala agentúra AFP.

Je to oficiálne! Štáty Európskej únie definitívne potvrdili predtým odsúhlasený akt o umelej inteligencii

21.05.2024 11:45 BRUSEL - Členské štáty Európskej únie dnes definitívne potvrdili nové pravidlá pre fungovanie umelej inteligencie. Informovalo o tom belgické predsedníctvo v Rade EÚ. Akt o umelej inteligencii je podľa expertov prvým svojho druhu na svete a mohol by ovplyvniť podobné normy tiež v krajinách mimo Európskej únie.

Pakistan sužuje veľká horúčava! Úrady občanom odporučili zdržiavať sa vo vnútri

21.05.2024 11:45 ISLAMABAD - Pakistanské úrady v utorok vyzvali obyvateľov, aby sa pre extrémnu horúčavu zdržiavali vo vnútorných priestoroch. Hrozí totiž riziko nebezpečne vysokých teplôt a ďalšie záplavy spôsobené topením ľadovcov, informuje agentúra AP.