EÚ a NATO odsúdili ruské kyberútoky na Nemecko a Českú republiku

03.05.2024 14:45 BRUSEL - Európska únia a Severoatlantická aliancia v piatok odsúdili ruské kybernetické útoky na Nemecko a Českú republiku. Informuje agentúra DPA.

Polícia vyviedla desiatky demonštrantov z univerzity Sciences Po v Paríži

03.05.2024 14:45 PARÍŽ - Polícia v piatok vnikla do priestorov parížskej univerzity Sciences Po, aby zo vstupnej haly vyhnala desiatky študentov protestujúcich proti vojne v Pásme Gazy, informujú agentúry AFP a Reuters.

Filipíny zasiahlo zemetrasenie: Očakávajú škody a dotrasy, obete zatiaľ nie sú hlásené

03.05.2024 14:45 MANILA - Filipínsku provinciu Leyte zasiahlo v piatok zemetrasenie s magnitúdou 6,0. Tamojšia seizmologická agentúra očakáva škody a dotrasy, píše agentúra Reuters.

Nemecko si predvolalo ruského diplomata pre vlaňajší kyberútok na SPD

03.05.2024 14:45 BERLÍN - Nemecké ministerstvo zahraničných vecí v piatok oznámilo, že si predvolalo vedúceho predstaviteľa ruského veľvyslanectva v Berlíne v súvislosti s vlaňajším kybernetickým útokom na Sociálnodemokratickú stranu Nemecka , za ktorým podľa nemeckej vlády stála ruská tajná služba GRU. Informuje o tom agentúra AFP.

České inštitúcie boli cieľom útokov skupiny spájanej s ruskou rozviedkou GRU: NATO a EÚ to odsudzujú

03.05.2024 14:45 PRAHA - Niektoré české inštitúcie boli od roku 2023 cieľom útokov skupiny APT28 spájanej s ruskou vojenskou rozviedkou GRU. Využívali dovtedy neznámu zraniteľnosť aplikácie Microsoft Outlook. V piatok to s odvolaním sa na informácie spravodajských služieb uviedlo české ministerstvo zahraničných vecí. ČR vyzvala Rusko, aby s týmito aktivitami prestalo.

V Maďarsku obvinili prevádzača z Moldavy: Spôsobil smrteľnú nehodu, zomrelo dieťa

03.05.2024 14:45 BUDAPEŠŤ - Okresná prokuratúra v Segedíne obvinila Moldavčana, ktorý vlani v lete pri úteku pred policajnou kontrolou spôsobil smrteľnú nehodu. Obeťou havárie vozidla prevážajúceho 19 ilegálnych migrantov pri juhomaďarskej obci Ásotthalom bolo jedno dieťa, pričom 18 pasažierov sa zranilo. Informuje o tom správa prokuratúry zverejnenej na jej webovej stránke.

Päť nahých tiel bez dlaní a nôh: Göringov dom vo Vlčom brlohu odhalil desivé tajomstvo

03.05.2024 14:45 V komplexe Vlčí brloh v poľskej Gierloži v dome využívanom počas druhej svetovej vojny ríšskym maršalom Hermannom Göringom, bádatelia objavili pozostatky piatich ľudí. Podľa agentúry PAP o tom informovala gdanská nadácia Latebra, ktorá má povolenie na prieskum v areáli niekdajšieho hlavného stanu nacistického diktátora Adolfa Hitlera v bývalom Východnom Prusku.

Pri útoku na humanitárny konvoj v Sudáne zahynuli dvaja vodiči

03.05.2024 14:45 CHARTÚM - Dvaja ľudia zahynuli a ďalší traja utrpeli zranenia pri útoku ozbrojencov na humanitárny konvoj Medzinárodného výboru Červeného kríža v sudánskom Južnom Dárfúre. Oznámil to vo štvrtok Červený kríž, píše agentúra Reuters.

Reportéri bez hraníc hlásia celosvetový pokles podpory slobody tlače: Slovensko si pohoršilo!

03.05.2024 14:45 PARÍŽ - Sloboda tlače na celom svete je ohrozovaná zo strany politických úradov, ktoré by mali byť jej ochrancami. Vyplýva to zo správy organizácie Reportéri bez hraníc . Situácia je najhoršia v Eritrei, najlepšie podmienky majú novinári v Nórsku. SR skončila na 29. priečke zo 180 krajín, pohoršila si o 12 miest, informuje o tom správa RSF.

Záhadný objekt na oblohe vyvolal paniku u Slovákov: Takto ho zachytili fotoaparátmi, o čo v skutočnosti išlo?

03.05.2024 14:45 KOŠICE – Vo večerných hodinách zo štvrtka na piatok mali Slováci možnosť pozorovať polárnu žiaru. Najviac viditeľná bola na severe a východe Slovenska z dôvodu geomagnetickej búrky s intenzitou G2, ktorá rozrušila geomagnetické pole Zeme. Na oblohe sa však popri polárnej žiare objavil záhadný objekt svetlej farby, ktorý u mnohých Slovákov vyvolal pochybnosti o jeho pôvode.

Šefčovič tvrdí, že budúce rozšírenie Európskej únie bude iné ako to spred 20 rokov

03.05.2024 14:45 BRUSEL - Európska únia za posledných 20 rokov, odkedy je jej súčasťou aj Slovensko, prešla zmenami, je iná ako v čase, keď sme do nej vstupovali, a jej ďalšie rozšírenie sa chystá za celkom iných okolností. V rozhovore to uviedol výkonný podpredseda Európskej komisie pre Európsku zelenú dohodu, medziinštitucionálne vzťahy a strategický výhľad Maroš Šefčovič.

Sexuálny škandál: Známu političku pristihol manžel v posteli s adoptívnym synom

03.05.2024 14:45 BANGKOK - Thajskom otriasol skutočný škandál. Známa politička mala vraj pomer so svojím adoptívnym synom.

MIMORIADNY ONLINE Turecko obnoví obchod s Izraelom, ak nastane prímerie: Zomrel ďalší z rukojemníkov Hamasu

03.05.2024 14:45 TEL AVIV - Turecko zastavilo všetok obchod s Izraelom pre jeho ofenzívu v Pásme Gazy. Informuje o tom správa z denníka The Guardian a agentúry AFP a Reuters. Situáciu na Blízkom východe sledujeme online.

MIMORIADNY ONLINE Šéf britskej diplomacie Cameron sa stretol so Zelenským: Ukrajinskí energetici žiadajú rakety Patriot

03.05.2024 14:45 KYJEV - Britský minister zahraničných vecí David Cameron navštívil vo štvrtok ukrajinskú metropolu Kyjev a uviedol, že Londýn plánuje na budúci mesiac zhromaždiť podporovateľov Ukrajiny s cieľom získať prostriedky pre jej armádu, ktorá je pod tlakom ruských jednotiek. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí, informuje o tom agentúra AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Hrozná tragédia: Nehoda autobusu neďaleko hranice s Čínou má najmenej 20 obetí

03.05.2024 14:45 ISLAMABAD - Najmenej 20 ľudí zahynulo po tom, ako sa v hornatej oblasti na severe Pakistanu zrútil do priepasti autobus vezúci niekoľko desiatok ľudí. Oznámili to v piatok pakistanské úrady, informuje o tom správa z agentúry DPA.